Att vara ung berättare.

 

Jag är en av de ungdomar i Sverige som faktiskt har muntligt berättande som huvudintresse. Detta är inget jag reflekterat över, förrän nu. Förra helgen var jag nämligen på en stor tillställning med gamla och nya kompisar. Eftersom majoriteten var folk jag inte kände, minglades det självklart runt och de vanligaste frågorna kom upp. Vad jobbar du med? Var bor du? Och vad är dina intressen? För mig var det väldigt enkelt att svara på dessa frågor. Jag jobbar på Sagomuseet, jag bor i Växjö och mina intressen är muntligt berättande.

Efter det första svaret höjde dom lite på ögonbrynen, efter det andra nickade dom och såg förstående ut, men efter det tredje svaret såg dom ut som väldigt stora frågetecken.

Sen började den långa förklaringen om vad muntligt berättande är och varför jag är intresserad. Det tog faktiskt upp emot 10 minuter innan folk förstod vad jag menade.

För mig har berättandet alltid funnits, ända sedan jag var liten. Men för andra är detta en helt ny värld som dom inte hade en aning om. Jag försöker påverka så många jag kan genom alltid dra upp det muntliga berättandet vid de vanliga samtalen vi har. Detta har gett lite resultat på olika sätt. En av mina vänner sitter på Youtube och lyssnar på duktiga Storytellers från hela världen och han förklarar hur tagen och inne han blir i berättelsen, ”Nästan som att kolla på en film och vara med i den själv”.

Jag hoppas sprida detta bland andra unga tills det blir så stort att ingen behöver fråga på nästa fest vad muntligt berättande är när jag säger att det är mitt intresse.

Emmy Axelsson

2 kommentarer

Under Att berätta

2 svar till “Att vara ung berättare.

  1. Annelis

    Du är på helt rätt ställe, rätt tid och med rätt vilja och ambition. Det är flow! Du kommer ta det här långt har jag en känsla av…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s