Med yngre barn är denna dramalek ett utmärkt sätt att bearbeta en saga . Det går till så att man inleder med att berätta. Därefter dramatiseras berättelsen genom att alla gör samma roll samtidigt. Det är alltså ingen teater där man skall visa sig för varandra, utan ett sätt för barnen att leva sig in i berättelsens händelser och karaktärer.
Exempelvis kan man efter sagans slut säga : ”Nu leker vi att vi är Rödluvan som går ut i skogen.” Därefter går man själv ut i rummet och låtsas bära korgen med mat. Barnen följer efter. På detta vis går vi igenom scen efter scen i sagan. Vi är vargen som ryter, jägaren som dödar vargen och Rödluvan som är lycklig över att ha blivit räddad. I denna övning är det viktigt att den vuxne själv deltar. Det kan vara bra att vara två vuxna. Då kan en leka med liv och lust och den andra fokusera på de barn som eventuellt kan behöva hjälp på olika sätt.
Mikael Thomasson
Vill du veta mer om sagolek, läs gärna Eva Skantzes skrift ”Kom, låt oss leka en saga. Sagor, lekar och sagolekar”. Finns att köpa på Sagomuseet.
Hej Per!
Går det fortfarande att köpa Eva skantez
”Kom låt oss leka en saga. Sagor, lekar och sagolekar” i sagomuseets butik?
Mvh Matilda