Ulf, Richard och Mr Fox på Storywood

Oktober 2000
Ulf Ärnström berättade entusiastiskt och i förtjusning om den förskräcklige Mr Fox och vad vi kunde ha berättelsen till för att träna språk med eleverna i årskurs 5. Han berättade om Richard Martin, en tysk berättare, och hans sätt att arbeta med berättelsen. Jag lärde mig berättelsen om flickan Mary som ville gifta sig med den stilige Mr Fox, och efter berättelsen fick eleverna gå igenom en övning med sina egna frågor som grund.
Came to a wall, above the gate was written: Be bold, be bold.
She was bold – went through the gate.

Juni 2001
Emma, en av mina dåvarande elever i årskurs 6, berättade Mr Fox på berättarfestivalen i Ljungby. Salen var fylld av berättare och pedagoger och jag var stolt som en tupp. Emma berättade lugnt, ledigt och lagom tyst om hur Mary spionerade på sin blivande make.
Be bold, be bold. But not too bold.
But she was bold – went in.

Oktober 2011
Richard Martin satt mitt emot mig på en pub i Göteborg förra veckan. Bredvid mig satt Ulf Ärnström. Richard hade precis avslutat en bejublad föreställning på Folkteatern tillsammans med Geeta Ramanujam från Indien och Svend-Erik Engh från Danmark. Storywood – konferens för muntligt berättande kunde inte ha börjat bättre. Jag berättade för Richard om Mr Fox och vad den kom att betyda för vårt arbete.

Han log och började prata om berättelsen. Plötsligt stannade han upp, tog av sig glasögonen och började berätta:
Be bold, be bold. But not too bold – lest that your heart’s blood should run cold.
But she was bold – opened the door…
Han fortsatte att berätta resten av historien och jag log i kapp med Marys bröder när berättelsen var slut.

http://www.tellatale.eu/tales_mr_fox.html

Ola Henricsson

Tack Ola för att du delat med dig av dina inspirerande erfarenheter från berättandet i skolan. I morgon presenterar vi en ny gästbloggare.

2 kommentarer

Under Att berätta

2 svar till “Ulf, Richard och Mr Fox på Storywood

  1. ”Drömmar far som strömmar, de är inget att rätta sig efter.” Så svarar rövaren på flickans berättelse av sin dröm i den småländska versionen av den här sagan. Den är berättade av Halta-Kajsa, en av Sagobygens klassiska berättare, för Gunnar Olof Hyltén-Cavallius. Det var i augusti 1850 men det dröjde till 2005, innan den publicerades. Finns i ”Småländska sagor”. Boken kan beställas från Sagomuseet, http://www.sagobygden.se/butiken/bestall. Kostar 100:-.

  2. Tack för förtroendet!
    Det har varit lärorikt och roligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s