Varulvsboken

De gamla folksägnerna innehåller många fascinerande motiv som kan locka barn, som har svårt att läsa eller inte är roade av att läsa, till böckernas värld. Därför är det bra att det nu kommit ut en lättläst bok om varulvar. Den heter kort och gott Varulvsboken och är skriven av Andreas Palmaer och rikt illustrerad av Peter Bergting. Den ingår i förlaget Alfabetas lättlästa faktaserie där andra böcker handlar om vampyrer, spöken och riddare.

Det är mer skönlitteratur än faktabok och fakta presenteras samtidigt som författaren lättsamt och levande berättar historier. Boken är skriven med glimten i ögat och ett avsnitt handlar om vad man ska kolla på om man tror att bästa kompisen är en varulv.

De fakta som författaren tar upp grundar sig mer på populärlitteratur och filmer, än på den faktiska folktron här i Norden. Det tycker jag är synd eftersom varulvstron levde kvar långt in på 1800-talet i Sverige och det finns en uppsjö av spännande berättelser om vad folk trott och tänkt.

En lärare som vill använda boken i skolan gör klokt att förbereda sig genom att titta igenom Ella Odstedts klassiska bok från 1943, Varulven i svensk folktradition. Här finns mängder av spännande berättelser. Min egen bok Läskiga vidunder och sällsamma djur (Alfabeta 2008) innehåller ett längre avsnitt om varulven.

Och varför inte leta efter lokala sägner om varulvsförvandling. Det är bara att kontakta något av de stora folklivsarkiven vars hjälpsamma personal alltid brukar hitta fynd i sina gömmor.

Per Gustavsson

PS Läskiga vidunder kan köpas från Sagomuseet för 80:-.

Lämna en kommentar

Under Folktro och traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s