Sägenresa genom Sverige 12

Trollen i Björnekulla klint som ville smaka på julölet
Idag den 9 december har Anna namnsdag. Förr sa man “Anna den granna, hon kommer med kanna”. Då var det dags att smaka på julölet. Det var inte ovanligt att trollen också ville smaka.

Lite före jul knackade det på dörren till en bondgård vid foten av Söderåsen, nära nuvarande Åstorp. Bondgumman öppnade och där utanför stod två små fulingar. Hon förstod att det var troll från Björnekulla klint en bit bort från gården.

– Vi vill låna av julölet, sa trollen, för vårt är slut.

Bondgumman var rädd, men just därför vågade hon inte neka. Hon fyllde en ölstånka med det goda julölet och räckte trollen. Hon tänkte att det skulle räcka och mer skulle de där små inte orka bära.

– Vi vill ha mer! Vi vill ha en hel öltunna! ropade trollen.

Nu blev bondgumman alldeles olycklig. Skulle trollen ta en hel tunna skulle ölet som blev kvar inte räcka under julhelgen. Vad skulle folk säga om de kom på julakalas och fick gå törstiga därifrån? Men just för att de var troll vågade hon inte säga nej.
Trollen tog tunnan, tackade och gav sig av. Men så vände de sig om och ropade:

– Hon var snäll. Som tack lovar vi att ölet i den andra tunnan aldrig ska ta slut. Men, titta inte i tunnan! Titta inte i tunnan!
Så var trollen borta.

Och kan ni tänka er! På julafton drack man mycket öl, men tror ni det tog slut? Nejdå! Och likaså juldagen. På annandagen började julkalasen och man drack mycket öl. Likaså på trettonhelgen och tjugonde knut. Ja, hela vintern hade man öl. Och när påsken kom var öltunnan fortfarande inte tom. Bondgumman blev mer och mer nyfiken. Hur kunde detta komma sig? En dag under påsken kunde hon inte längre stilla sin nyfikenhet. Hon tänkte att det gjorde väl inget om hon tittade efter. Hon skulle bara glutta lite, lite grand. Så tog hon bort tappen och kikade ner. Hon skrek till. Där var det bara mögel och spindelväv! Efter den dagen var det slut på ölalyckan.

Förutom att man inte alltid ska vara nyfiken, kan det vara bra att veta, att snöar det på Annanatten ligger snön kvar länge och väl. Eller som man säger i Västergötland: Pissar Anna i Annersa hatt, blir det skit med hela vintern.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Folktro och traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s