Sagamuseum på Färöarna

På Färöarna besökte jag Färöarnas sagomuseum.  Det heter ”Sagamuseum” och här betyder saga inte folksaga utan islänningasaga. Utställningen utgår från Färingasagan, som tidigare betraktades som en sann historisk skildring av befolkandet av Färöarna och dess tidiga medeltida historia.

Utställningen är uppbyggd i ett 10-tal tablåer som skildrar viktiga skeden ur sagan och dessuton en del historiska händelser, främst om brott och straff. Vaxdockorna är oerhört skickligt gjorda in i minsta detalj. Eftersom det mest är dramatiska och grymma skeenden som gestaltas tycker jag att det blir plågsamt närgånget och realistiskt. Inget lämnas åt besökarens inre bildskapande.

Som besökare får du en mp3-spelare och kan lyssna på inlästa berättelser till varje skildrad scen.

Mer information hittar du på http://www.visit-vestmanna.com/. Kommer du till Färöarna är museet väl värt ett besök. Men läs gärna Färingasagan först. Finns i en fin utgåva på svenska från 1992 med värdefull introduktion av Bo Almqvist och Olov Isaksson.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s