En berättarkväll i skogen – så kan det bli

Onsdagen den 4 aug var det berättarkväll vid De Hemska Galgahallarna någonstans mellan Holkya och Bråthult. Vi som skulle hålla i det hela var undertecknad, berättande balladsångerska och musiker, samt Alexandre Nylén, arkeolog vi Smålands Museum.

Vi följde de fina, röda, drakformade sagoskyltarna, men kom ändå lite fel. Det visade sig att vi hade gått över den gamla sjöbotten och ut till det ställe där den grymme fogden Trotte (se tidigare inlägg av Per) hade haft sin borg en gång! När vi letade oss tillbaka stötte vi på en del andra letande människor som alla var på väg till berättarkvällen, och vi konstaterade nöjt att det allt skulle komma lite publik iallafall…..

Så hittade vi till sist rätt, inrättade en spelplats framför det stora, delade stenblocket och tittade förundrat på hur 120 personer slog sig ned i blåbärsriset. Etthundratjugi personer! Och inte vilka personer som helst, utan en mycket engagerad, intresserad och påläst skara, de flesta Virestads-bor.

Ja, så började vi! Jag sjöng en riddarvisa för att vi skulle komma i rätt tids-stämning, sedan berättade jag – och min harpa – historien om Trotte och Galgahallarna. Sedan var det dags för Alexandra att berätta om medeltida borgar, deras användning, hur och var man byggde dem. Hon talade om att den trakt vi befann oss i var ovanligt rik på borgar. Alexandra har som arkeolog koll på vilka medeltidsborgar som är registrerade och hon förklarade att Trottes borg inte hörde dit. Efter hennes anförande och lite frågor fortsatte jag med historien och balladen om Lindormen, Röcklavisan och dess historia, samt ett par småvisor.

När programmet var slut räckte en pojke upp handen och frågade om man kunde få stanna en stund till! Det fick man ju gärna och tur var det, för nu samlades många besökare runt Alexandra och uttryckte mycket starka önskemål om en arkeologisk utgrävning av borgen! Saken är ju den att vid sänkningen av Virestadsjön på 1950-taler så försvann alla de rester av borgen som de gamla kunde berätta om. Även jag fick frågor och konfirmering bertäffande Lindormen – många stora ormar hade synts till runt förra sekelskiftet i Virestad!

En härlig kväll blev det. Jag gillar Virestad!

Marie Länne Persson
http://slakamusiken.wordpress.com

foto: Sara Birgersdotter

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s