Brudehall – en vintersägen

Längst söderut i Osbysjön i norra Skåne ligger Brudehall. För många år sedan skulle ett brudfölje köra över den isbelagda sjön till kyrkan. Men isen brast och alla i brudföljet föll i vattnet och drunknade utom bruden. På något märkligt sätt lyckades hon hålla sig fast vid klippan i sjön. Efter ett tag upptäcktes hon av folk i gårdar nära sjön som lyckades rädda henne. Klippan kallas sedan dess för Brudehall och det sägs att det fortfarande syns märken efter hennes händer i stenhällen där hon höll sig fast.
En del berättar att bruden alls inte överlevde, utan att även hon drunknade. Hon visar sig stundom vid stenen när mörka moln ligger över sjön och solen för ett kort ögonblick bryter igenom.

Det finns många öar runt om i landet som uppkallats efter ett drunknat brudpar. I Värsjön, också i Göinge i norra Skåne, druknade ett brudpar som var på väg över sjön till kyrkan i Röke. Ön där detta ska ha hänt kallas för Bruda buske. Här har folk nattetid sett en båt med vitklädda människor och egendomliga vita fåglar.

Per Gustavsson

foto: Steve Anderson

Lämna en kommentar

Under Folktro och traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s